Blauwalgen Eiland van Maurik

Het bestuur heeft van de officiële instanties onderstaand bericht over blauwalg ontvangen,

 

Uit een visuele inspectie is gebleken dat er drijflagen van blauwalgen in de zwemzone zijn ontstaan van  recreatieplas Vakantiepark Eiland van Maurik en het reguliere dagstrand te Maurik.  Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Met name kleine kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand lopen meer risico om ziek te worden. De aandoeningen die kunnen optreden na het zwemmen in water dat blauwalgen bevat kunnen bestaan uit maag-, darm- of huidklachten. Het zijn relatief milde klachten en gaan in de regel vanzelf na maximaal een dag of zeven over. Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd  contact met een huisarts op te nemen.

Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater ontstaan. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen. 

 

De waarschuwing wordt bekend gemaakt door middel van borden ter plaatse, er wordt een persbericht verspreid, op teletekst van TV Gelderland en de landelijke website www.zwemwater.nl.